Wednesday, July 22, 2009

We Are FroM SoiL, WhaT iS SoiL??

Nowadays, ramai org yg dapat dgr tazkirah. Tapi banyak mane org yg dapat bg balik output tazkirah yg disampaikan bagi kesinambungan dakwah dan tarbiyyah itu berjalan… ini ade sedikit tazkirah yg saya dapat dari kuliah maghrib. Kuliah ini membincangkan ttg golongan manusia yg dikelasifikasikan oleh rasulullah saw sendiri…

Mafhum hadis nabi:
Di atas muka bumi ini ada 3 jenis tanah, Pertama, tanah yg dpt menyerap air dan jg menakung air. Dgn itu, tanah tersebut dpt memberikn kelembpn n kesuburan kepada tumbuhn n binatang.
KeDua, tanah yg hanya dpt menangkung air tapi tidak menyerapnye. Dgn itu, tanah tersebut dpt menyediakn air utk binatang.
Ketiga, tanah yg tidak dpt menankung dan tidak jg menyerap air. Tanah tersebut sungguh keras dan kurang berguna kpd semua.
Riwayat bukhari.

Kesimpulannya, tanah pertama diibaratkn kpd org yg mana dpt mengambil manfaat dr dirinya dan disebarkn kpd org sekeliling.
Tanah kedua diibaratkn kpt org yg mana tidak memberi manfaat kpd dirinya sEndiri, ttp org lain dpt mengambil manfaat dr dirinya.
Tanah yg ketiga diibaratkn kpd org yg tidak memberi manfaat kpd dirinya n org lain tidak dpt mengambil manfaat dr dirinya.

Jadi kita sebagai daie, kita ade fikrah ade ilmu islam, ade kesedaran islam adakah kita dapat member manfaat fikrah, kesedaran, dan ilmu islam yg kita ade ini untuk diri kita??? Adakah hanya untuk org sekeliling?? Atau org sekeliling sahaja yg dapat mengambil sesuatu dari diri kite??? Diri kite mahu ditinggalkan dimana????

Hanya tuan punya diri shaja yg dapat menjawab persoalan ini…
Sesungguhnya ALLAH tidak mengubah sesuatu kaum, selagi kaum itu tidak mengubah apa yg ade pada dirinya…

Wassalm…

1 comment:

 1. sekadar berkongsi ilmu..pernah dgr kata kata Imam Syafie

  "jadilah kamu seperti air sungai yang mengalir,bukan sekadar menjadi air yang bertakung,lalu membusuk"

  mksd kat sini,ilmu yang kita dapat patut kita sebar,jadi mnfaat kepada orang lain,seperti sungai yang mengalir yang mana haiwan dan tumbuh tumbuhan dapat manfaat darinya,bukan dapat ilmu dan tidak sebarkan,akhirnya kita lupa,seperti air tasik yang bertakung dan akhirnya membusuk seorang diri,

  pernah dengar keratan hadith yang bermaksud
  "Allah tidak akan menghilangkan ilmu dari dada manusia,tapi Allah akan mematikan para ulamak.."

  jadi ilmu yang kita dapat dari penyampaian berbeza dengan ilmu yang kita dapat dari sekadar membaca.Kita patut menghormati guru kerana tanpa mereka,kta tidak dapt membaca,,wallahu'alam

  ReplyDelete